Vluchtelingen omgekomen bij rellen in Egypte

Rob (R@b)
AlgemeenIn de Egyptische hoofdstad Caïro zijn gisteren zeker 25 asielzoekers uit Sudan om het leven gekomen. Dat gebeurde toen duizenden Sudanezen betoogden tegen de slechte behandeling die ze ten deel valt. Al maanden bivakkeren 3.500 vluchtelingen, mannen, vrouwen en kinderen, in een park. Ze verzetten zich zo tegen hun deportatie naar een kampement in een slechte buurt van de stad.

Gisteren greep de oproerpolitie in. Bij de confrontatie vonden volgens de politie vooral ouderen en kinderen de dood. Er zou paniek zijn uitgebroken waardoor de mensen werden vertrapt. Getuigen meldden eerder dat de oproeppolitie ingreep toen de betogers weigerden in gereedstaande bussen te stappen. Met stokken en knuppels sloeg de politie hard op de Sudanezen in. Onder de doden is een 4-jarig meisje.

De Sudanese vluchtelingen komen uit de oorlogsregio Darfur. Ze eisen dat ze Egypte mogen verlaten om naar het Westen te kunnen gaan. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR erkent de Sudanezen echter niet als politieke vluchtelingen. Volgens een UNHCR-woordvoerder heeft de vluchtelingenorganisatie alle hulp aangeboden die binnen de mogelijkeden ligt. Aan sommige eisen van de Sudanezen kan echter niet worden voldaan. Naar haar zeggen heeft de UNHCR ook geen oplossing voor de discriminatie van Sudanezen in Egypte.