'Kerstman rooft, is dronken of potloodventer'

Maarten (amun)
Het imago van de kerstman staat danig op de tocht, omdat zijn goedaardige voorkomen steeds vaker wordt misbruikt als dekmantel voor kwade praktijken, zo meldt De Telegraaf vanmorgen. Bij uitzondering hierbij het gehele artikel:

Het imago van de kerstman als gul, kindvriendelijk, en barmhartig heerschap komt steeds meer op de tocht te staan. Wereldwijd wordt er dankbaar misbruik gemaakt van zijn goedaardige voorkomen, en zijn kostuum, muts, en imposante witte snor en baard letterlijk een prima dekmantel om onherkenbaar op rooftocht te gaan.

Ook deze maand staat 'Santa' wereldwijd in toenemende mate in kwaad dag of nachtlicht. Een greep daaruit: veertig dronken Nieuw-Zeelandse kerstmannen die in Auckland een spoor van vernieling achterlaten; een tot de tanden toe gewapende kerstman in het Duitse Ludwigshaven die in een meubelzaak twee employees dwingt de kassa te openen; de kerstman als potloodventer die zich in het Engelse Swanage diverse keren ontdeed van zijn toch al moeilijk te openen outfit.

Deze misdragingen werden lokaal maar ook landelijk breeduit in de media gerapporteerd en doen uiteraard geen goed aan het onberispelijke imago van de meestentijds goedaardige dikzak.

Onlangs stelde een Brits bureau, gespecialiseerd in kerstmannen als uitzendkracht, een aantal voorwaarden op waaraan een beetje kerstman moet voldoen: 'Hij mag niet naar alcohol ruiken en ook zijn lichaamsgeur moet op zijn minst dragelijk zijn.' Vergeleken met de rovende, zuipende en muitende kerstmannen van de laatste weken een fluitje van een cent.



Imago Kerstman op de tocht