Besluit Afghanistan uitgesteld

Timo (T-Cup)
Minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft bekend gemaakt dat het kabinet nog geen besluit heeft genomen over het sturen van militairen naar Afghanistan. Het kabinet besprak het plan in een speciaal ingelaste ministerraad, maar zal de beslissing uitstellen tot de vergadering van donderdag.

In het voorstel van de ministers Kamp van Defensie en minister Bot van Buitenlandse Zaken stuurt Nederland vanaf juni 2006 tussen de 1100 en 1300 militairen naar de Afghaanse provincie Uruzgan. Zij zullen als onderdeel van de NATO-missie ISAF gaan werken aan de wederopbouw van de provincie.

Het hele voorstel kwam afgelopen vrijdag op losse schroeven te staan nadat bekend werd dat de fractie van coalitiepartner D66 tegen het voorstel is. De regering zou daardoor met maar 77 stemmen (CDA, VVD, ChristenUnie, SGP en Groep Wilders) geen brede steun in de Tweede Kamer hebben. Aangezien de regering altijd heeft gezegd voor het sturen van militairen een brede steun in het parlement te willen hebben, wordt het uiterst onzeker of er daadwerkelijk Nederlandse militairen naar Afghanistan zullen gaan.

Subheader