Beatles eisen 53 miljoen dollar van EMI

Nils (Nilsch)
Icoon MuziekRingo Starr, Paul McCartney en de families van John Lennon en George Harrison eisen een bedrag van 53,1 miljoen dollar van platenmaatschappij EMI. Ze vinden dat EMI, dat de eeuwige rechten op de Beatles-nummers bezit, niet voldoet aan de voorwaarden die in het contract zijn opgenomen.

Het is niet de eerste keer dat de Beatles naar de rechter stappen over het gebruik van hun catalogus. In de jaren tachtig spande het bedrijf van de Britse popgroep, Apple Records, al een vergelijkbare rechtzaak aan tegen EMI. Ook Nike heeft in het verleden met Apple Records te maken gehad toen het sportmodebedrijf in een reclamecampagne het Beatlesnummer Revolution gebruikte.

Apple Corps Ltd. is de moedermaatschappij van Apple Records en staat volledig los van Apple Computers, dat de producent is van onder andere de Macintosh-computers en de iPod. De twee bedrijven zijn al jarenlang rechtzaken tegen elkaar aan het voeren om het gebruik van de naam 'Apple'. Sinds Apple Computers de iPod en iTunes uitbracht en hiermee dus zijn intrede gedaan heeft in de muziekbranche, is het conflict verergerd. Mede door deze onenigheid is het niet mogelijk om Beatles-nummers te kopen in de iTunes Music Store, de digitale muziekwinkel van Apple Computers.