Franse senaat keurt anti-terreurwetten goed

Rob (R@b)
TerrorismeIn Frankrijk is de senaat gisteren akkoord gegaan met nieuwe anti-terreurwetten. Eerder al gaf een meerderheid van de nationale assemblee, het Franse lagerhuis, zijn fiat aan de strengere wetten.

De linkse oppositie had in de senaat nog wel wijzigingsvoorstellen ingebracht, maar die werden weggestemd. Links vreest dat de nieuwe terreurwetten zware inbreuk zullen doen op burgerrechten en raciale spanningen verder zullen doen oplopen.

Met de nieuwe wetten wordt het onder meer mogelijk terreurverdachten zonder aanklacht zes dagen vast te zetten in plaats van vier. Ook gaan de maximale straffen voor terroristische vergrijpen omhoog. Verder krijgt de politie meer bevoegdheden om telefoon- en internetverkeer af te tappen en om vertrouwelijke informatie over klanten in te winnen bij bedrijven. Tevens mag in openbare gelegenheden met videocamera's geobserveerd worden.

De assemblee moet nu nog eenmaal stemmen over de wetten, waarna de senaat ze nogmaals moet bekrachtigen. Dat kan al voor eind december geregeld zijn.