Stanley 'Tookie' Williams geëxecuteerd

Timo (T-Cup)
restfreak, SunChaser en Electrified hadden ons via de nieuws-submit te melden:

SubheaderStanley 'Tookie' Williams is dinsdagmorgen door middel van een dodelijke injectie geëxecuteerd. Gisteren wees de gouverneur van Californië, Arnold Schwarzenegger, een gratieverzoek van de hand. Veel mensen, waaronder ook prominente Amerikanen zoals Mike Farrell, Snoop Dogg en Jamie Foxx, hebben geprotesteerd tegen de straf.

Tookie is 1981 ter dood veroordeeld. De voormalig leider van de Crips werd gestraft voor de dood van drie mensen bij een roofoverval op een motel en de moord op een winkelbediende. Williams heeft altijd ontkend schuldig te zijn, maar getuigen vertelden de rechter dat Tookie had lopen opscheppen over de moorden. "Je had het geluid moeten horen dat hij maakte toen ik hem neerschoot", zou hij hebben gezegd. Daarna zou hij een onbedaarlijke lachbui hebben gekregen.

Naast de gebruikelijke protesten bij een doodstraf, was er dit keer extra ophef. Tookie heeft toen hij zijn straf uitzat boeken geschreven waarin hij de jeugd waarschuwde voor de gevaren van straatbendes. Volgens sommigen zou Tookie genoeg berouw hebben getoond en zijn leven hebben gebeterd in de gevangenis. "Is Williams' inlossing volledig en oprecht, of is het alleen een loos gebaar?", schreef de gouverneur in een toelichting op zijn besluit. "Zonder spijtbetuiging en boetedoening voor deze zinloze en brute moorden kan er geen sprake zijn van inlossing." In de 24 jaar dat Williams in de dodencel zat is hij een aantal keer voorgedragen voor de Nobelprijzen voor de Vrede en Literatuur.