Onderhoud aan wegen onder de maat

Nolius
Icoon VervoerHet wegonderhoud in negen van de tien gemeenten en provincies schiet behoorlijk tekort. Dat blijkt uit de inspectiegegevens van wegeninspectiebureau Inspectrum over tachtig gemeenten en provincies. Door het matige onderhoud voldoen de meeste wegen niet aan de minimale veiligheidseisen.

Volgens Kees de Visser van het wegeninspectiebureau zijn de cijfers representatief voor de landelijke toestand. "Mensen struikelen over ongelijke stoepen of beschadigen hun auto op een gat in een 80-kilometerweg," zegt hij. Het Algemeen Dagblad nam ook een steekproef en bemerkte dat het vooral in Delft bijzonder slecht is gesteld. In de gemeente voldoet maar liefst tachtig procent van de wegen niet aan de minimale veiligheidseisen.

De toestand in provincies en gemeenten met veel achterstallig wegenonderhoud verergert alleen maar. Dat komt volgens Martijn Buitenhuis van Inspectrum doordat de herstelkosten explosief oplopen. De beperkte budgetten van gemeenten en provincies staan reparaties dan in de weg.