Eerste getuige zaak Hofstadgroep zwijgt

Rob (R@b)
JustitieDe eerste getuige die vandaag in de rechtszaak tegen de Hofstadgroep de rechtszaal betrad, heeft geweigerd te getuigen. Het betrof de 17-jarige Malika S. Eerder legde ze wel belastende verklaringen af tegen vermeende leden van de groep, maar nu wil ze niets meer zeggen.

Op vragen van de rechter en van de twee advocaten van de twee verdachten gaf zij geen antwoord. Volgens Officier van Justitie Koos Plooy houdt deze weigering verband met een dreigbrief die S. eerder heeft ontvangen. Hierin wordt haar gevraagd ''terug te keren naar de ware Islam'', haar verklaring in te trekken en te weigeren met de politie te praten. De laatste zin in het Nederlands van de dreigbrief is: ''Moge Allah je leiden of anders je rug breken.''

S. reageerde wel op de opmerkingen van de Officier van Justitie. De brief had niets met haar zwijgen te maken, ze wil nu gewoon niets meer zeggen zei ze. De gesluierde Malika, die kortgeleden werd gegijzeld door justitie omdat ze bij de rechter-commissaris ook al weigerde haar eerdere getuigenissen te herhalen, trouwde in 2004 op islamitische wijze met Nouredine el F., die verdacht wordt van het voorbereidden van aanslagen op Hirsi Ali en Wilders. Dat huwelijk werd indertijd voltrokken door Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh.

Schapen
Uit haar eerder afgelegde getuigenverklaring valt onder meer het volgende op te maken: In de huwelijksnacht bekeek het pasgetrouwde stel gruwelvideo's over afslachtingen van niet-moslims en over de jihad. Malika heeft verklaard dat onder meer Mohammed B. en Nouredine el F. op boerderijen schapen hebben gestolen om die te slachten. Kennelijk oefenden ze daarmee het doden van mensen, zoals Theo van Gogh. Ook vertelde Nouredine el F. aan Malika hoe je het best kelen van mensen kon doorsnijden.

Nouredine el F. hield preken. Daarin sprak hij onder meer over de jihad, sterven en het hiernamaals. Nouredine el F. vond dat VVD-Kamerlid Hirsi Ali en Theo van Gogh dood moesten. ''Hij haatte hen'', aldus Malika. Ook zou hij haar hebben verteld dat ze met een auto vol explosieven een winkelcentrum zouden inrijden.

De Officier van Justitie betoogde vandaag dat het niet langer noodzakelijk is om Malika langer in gijzeling te houden. De twee advocaten van de twee verdachten over wie ze belastende verklaringen heeft afgelegd, hebben de rechter wél gevraagd om S. te gijzelen. Ze willen haar nadere vragen stellen. De rechter vond gijzelen echter niet langer nodig en liet haar vrij.