'Zittenblijven in ere herstellen'

Gertjan (Kozzmic)
Icoon OnderwijsHet zittenblijven moet in ere hersteld worden. Dat stelt de Onderwijsraad. Volgens de raad worden kinderen in het voortgezet onderwijs die een slecht jaar hebben momenteel te snel naar een lager niveau gedirigeerd. Een klas doubleren is uit den boze, omdat het een 'verlies aan rendement' oplevert.

Het advies komt voort uit een tweetal rapporten die de Onderwijsraad schreef op verzoek van de regering. Deze wilde weten hoe het aantal hoger opgeleiden in Nederland kan worden opgevoerd. Volgens de raad komen door het taboe op zittenblijven minder leerlingen op hogescholen of universiteiten terecht dan zou kunnen. Ook het doorstromen naar hogere niveaus van voortgezet onderwijs, dus bijvoorbeeld na het behalen van een havo-diploma het vwo volgen, wordt tegenwoordig als inefficiënt en dus ongewenst beschouwd. Dit rendementsdenken frustreert volgens de Onderwijsraad de onderwijskansen.

In de rapporten geeft de raad enkele aanbevelingen mee. Zo zou de doorstroming naar boven in de hele onderwijsbouw moeten worden verbeterd. Ook zouden er 'extra leerperioden' kunnen worden ingelast, waardoor een leerling langer over een bepaald vak mag doen. Met zomerscholen zou de overgang naar andere scholen kunnen worden verbeterd.