Voetbal: Uitslag Litex Lovech - AZ

Jorrit (Flem)
Icoon UEFA CupAZ heeft zich in Noord-Bulgarije weten te kwalificeren voor de derde ronde van de UEFA Cup. De Alkmaarders wonnen met 2-0 van Litex Lovech. De doelpunten kwamen op naam van Barry van Galen en Tarek Sektioui. Vorige week speelde AZ nog 0-0 gelijk tegen Middlesbrough.

In de aanloop naar het derde duel in de groepsfase van de UEFA Cup, tegen het nog ongeslagen Litex Lovech, kende de ploeg van Louis van Gaal weinig problemen. Toch koos de oefenmeester ervoor om zijn elftal ten opzichte van zondag, tegen Roda JC, op vier plaatsen te wijzigen. Van Galen keerde op de linkerflank terug in de basis, terwijl de lichtgeblesseerden Perez en De Cler rust werd gegund ten faveure van Ramzi en Buskermolen. In de spits werd verrassend een plek ingeruimd voor Koevermans, die daarmee Arveladze, de topscorer van de Eredivisie, op de bank hield.

Deze laatste switch pakte al gelijk zeer goed uit. Na tien minuten stelde de bonkige spits Van Galen in staat te scoren. Koevermans draaide zich op de rechterflank knap vrij van zijn tegenstander en wist de bal panklaar op het hoofd van de linkeraanvaller te deponeren: 0-1. Het was het startsein voor een reeks AZ-aanvallen. Twee minuten na het doelpunt had Koevermans de wedstrijd in het slot kunnen gooien, maar hij stuitte tegenover Voetov, de Bulgaarse keeper, op diens voeten. Ook afstandsschoten van Van Galen en Buskermolen werden niet gepromoveerd tot doelpunt.

Halverwege de eerste helft draaide het spelbeeld. Litex was wat bekomen van de snelle openingstreffer en ging een offensievere speelstijl hanteren. Dit had gelijk resultaat. AZ werd naar achter gedrukt en een tegendoelpunt hing in de lucht. Maar tot echt uitgespeelde kansen kwamen de Bulgaren niet. Al waren de standaardsituaties van Litex immer gevaarlijk. Timmer moest dan ook enkele keren handelend optreden. Zo wist de keeper onder meer een scherp gekopte achterwaarste kopbal van Popov fraai uit de winkelhaak van zijn goal te tikken.

Ook na rust hield Litex AZ onder druk. De Alkmaarders kwamen hier, mede door het onrustige spel, in de beginfase van het tweede bedrijf zelden onderuit. Dat leverde vaak spannende situaties op voor het Alkmaarse doel. Zo viel, vier minuten na rust, een gekraakt schot van Litex via de Alkmaarse defensie voor de voeten van Genchev. Deze leek de gelijkmaker achter Timmer te schuiven, maar tot ieders opluchting schoot hij de bal, via de doelman, naast. Maar net toen het vechtvoetbal van Litex zich leek te gaan belonen, sneed de Bulgaarse ploeg zichzelf in de vingers. Popov, die eerder al geel had gekregen na een akefietje met Van Galen, kreeg na een domme handsbal zijn tweede gele kaart en kon in de 65e minuut inrukken.

Met tien man was het vervolgens over en uit voor Litex. AZ verplaatste het speelveld, mede door de inbreng van Meerdink voor Steinsson, naar de Bulgaarse helft en zette Litex met de rug tegen de muur. Dit resulteerde in diverse kansen, maar onder meer Koevermans en Huysegems, die van Galen verving, konden de bal niet nogmaals achter Voetov krijgen. Pas in de 85e minuut gooide de Alkmaar Zaanstreek combinatie de wedstrijd definitief in het slot. Na een mooie voorzet van Huysegems wist Sektioui de bal bij de tweede paal over de doellijn te lopen.

Met deze overwinning is AZ zeker van een plek in de derde ronde van de UEFA Cup. In het laatste duel spelen de Alkmaarders tegen het al reeds uitgeschakelde Grashoppers. Afhankelijk van het resultaat tussen de eveneens geplaatste ploegen Middlesbrough en Litex kan AZ zelfs nog poulewinnaar worden. De andere wedstrijd in de poule, Grasshoppers - Dnjepr Dnjepropetrovsk, eindigde vandaag in 2-3. Hierdoor is ook Dnjepr uitgeschakeld.

Kijk voor meer voetbalnieuws op de FOK!Voetbalmanager!