Amsterdammer voelt meer discriminatie

Rob (R@b)
Nogal wat Amsterdammers voelen zich gediscrimineerd. Volgens de gisteren gepubliceerde 'Amsterdamse Burgermonitor 2005' geeft 34% aan zich op grond van hun etnische achtergrond achtergesteld te voelen. Vorig jaar lag dat aantal nog op 30%. Bij Marokkanen geeft zelfs 51% aan wel eens last te hebben van discriminatie (was 43%).

De monitor toont ook aan dat het afgelopen jaar inwoners van de hoofdstad beter op de hoogte zijn van de gemeentepolitiek; 69% zegt daar interesse in te hebben. Ook de wethouders hebben meer bekendheid gekregen, hetgeen vooral komt door wethouder Ahmed Aboutaleb, die na de moord op Theo van Gogh regelmatig van zich liet spreken.

Burgemeester Job Cohen zei naar aanleiding van de monitor verheugd te zijn dat nog steeds veruit de meeste Amsterdammers (80%) blij zijn dat ze in Amsterdam wonen. ''Ze voelen zich er thuis, in de stad als geheel en in hun buurt.'' Amsterdam poogt de discriminatie aan te pakken met het actieplan Wij Amsterdammers, dat na de moord op Van Gogh werd gelanceerd in de strijd tegen discriminatie, intolerantie en extremisme.