Snoop Dogg op bres voor terdoodveroordeelde

Gertjan (Kozzmic)
Stanley 'Tookie' WilliamsRapartiest Snoop Dogg zet zich in voor de ter dood veroordeelde Stanley 'Tookie' Williams. De 51-jarige Williams (foto), die in 1979 bij twee overvallen vier mensen zou hebben gedood, zal op 13 december met een dodelijke injectie worden geëxecuteerd, tenzij de gouverneur van Californië Arnold Schwarzenegger besluit zijn leven te sparen. Snoop Dogg sprak een betoging toe bij de gevangenis van San Quentin, waar Williams gevangen zit.

Williams was mede-oprichter van de gewelddadige en beruchte Crips-bende die vooral in zwarte wijken van grote Amerikaanse steden actief is. Ook Snoop Dogg maakte ooit deel uit van die bende. De gevangene heeft altijd ontkend verantwoordelijk te zijn voor de vier doden. Juist dat wordt hem kwalijk genomen door de autoriteiten in Californië. Volgens de openbaar aanklager van Los Angeles is het bewijs overduidelijk, en had Williams geen alibi.

In gevangenschap schreef Williams negen kinderboeken en een autobiografie over de gevaren van bendes. Zijn aanhangers stellen dat door de boeken tienduizenden jongeren ervan weerhouden zijn om zich aan te sluiten bij een bende. In 2004 is er een film gemaakt over het leven van de bendeleider; 'Redemption: The Stan Tookie Williams Story'. De afgelopen jaren werd Williams steevast genomineerd voor de Nobelprijs voor Vrede, zonder daar overigens daadwerkelijk kans op te hebben gemaakt.