Alle deelnemers WK Voetbal bekend

Jorrit (Flem)
Icoon WK 2006De laatste tickets voor het WK Voetbal, volgend jaar in Duitsland, zijn verdeeld. Alle 32 deelnemers zijn nu bekend. Behalve Australië en Trinidad & Tobago plaatsten vandaag ook Zwitserland, Tsjechië en Spanje zich voor het belangrijkste voetbaltoernooi ter wereld.

Zwitserland wist zich via een ware voetbalthriller toegang te verschaffen tot het WK. De ploeg verloor de tweede play-off vanavond weliswaar met 4-2 van Turkije, maar omdat de Zwitsers het eerste duel met 2-0 wonnen, gaan ze toch naar Duitsland. Zwitserland nam in de heksenketel in Istanbul al vroeg in de wedstrijd een 1-0 voorsprong, maar de Turken kwamen sterk terug en leidden in de 55ste minuut met 3-1. Hierna ontspon zich een zeer spannende wedstrijd, waarin Turkije veel kansen kreeg maar niet tot scoren kwam.

En als zo vaak valt de goal dan aan de andere kant: Streller schoot in de 84ste minuut de 2-3 binnen. Tuncay maakte er enkele minuten later nog 4-2 van, maar dit mocht niet meer baten. Doordat de Zwitsers meer uitdoelpunten hebben gemaakt, gaan zij naar het WK. Turkije, de nummer drie van het vorige WK, moet thuis toekijken. De ploeg miste ook al het EK 2004. Na de wedstrijd toonden ze zich slechte verliezers: Turkse veiligheidsmensen en reservespelers zouden enkele Zwitserse spelers mishandeld hebben.

Ook Tsjechië plaatste zich vanavond voor het vierjaarlijkse voetbalwalhalla. Na de 1-0 van afgelopen zaterdag in Noorwegen, herhaalde de ploeg dit vandaag. Een doelpunt van Rosicky in de 35ste minuut zorgde ervoor dat de Tsjechen hun koffers alvast kunnen gaan pakken om af te reizen naar Duitsland. Tsjechië was tweede geworden in de poule van Nederland en daardoor gedwongen tot het spelen van play-offs.

Spanje kwam vanavond uit in Slowakije niet verder dan een 1-1 gelijkspel, maar dit was voor het land meer dan voldoende om zich toch te plaatsen. De Spanjaarden hadden het eerse duel namelijk met 5-1 gewonnen. Slowakije kwam door een doelpunt van Holosko niet lang na rust op voorsprong, Villa maakt hier zo'n twintig minuten later 1-1 van.

Alle deelnemers voor het WK van volgend jaar zijn nu bekend. Behalve Turkije zijn vooral België, Europees Kampioen Griekenland en de Afrikaanse landen Kameroen, Zuid-Afrika, Nigeria en Marokko opvallende afwezigen. Opmerkelijke namen in de deelnemerslijst zijn Australië, dat in 1974 voor het laatst actief was op een WK, en de debutanten Oekraïne, Angola, Ghana, Togo, Ivoorkust en het al eerder genoemde Trinidad & Tobago. Nederland is met vier bondscoaches rijk vertgenwoordigd. Onze eigen bondscoach Marco van Basten zal in Duitsland gezelschap krijgen van Guus Hiddink (Australië), Leo Beenhakker (Trinidad & Tobago) en Dick Advocaat (Zuid-Korea).

De volledige lijst
Europa:
Duitsland, Nederland, Oekraïne, Kroatië, Italië, Portugal, Zweden, Frankrijk, Engeland, Polen, Servie & Montenegro, Spanje, Zwitserland, Tsjechië.

Zuid-Amerika:
Brazilië, Argentinië, Ecuador, Paraguay.

Afrika:
Tunesië, Angola, Ghana, Togo, Ivoorkust.

Azië:
Japan, Zuid-Korea, Saoedi-Arabië, Iran.

Noord- en Midden-Amerika
Mexico, Verenigde Staten, Costa Rica, Trinidad & Tobago.

Oceanië:
Australië.

De loting voor de poules van het WK zal plaatsvinden op 9 december. Het WK zelf duurt van 9 juni tot 9 juli.

Jong Oranje
Ook Jong Oranje wist zich vanavond te plaatsen voor een internationaal toernooi. De ploeg plaatste zich met een 2-0 zege op Jong Slovenië voor het EK 2006. In het Abe Lenstra-stadion was Klaas Jan Huntelaar de grote man. De spits van SC Heerenveen scoorde beide doelpunten. Nederland had het eerste duel afgelopen zondag met 0-0 gelijkgespeeld en moest in Heerenveen dus volop aan de bak. De ploeg toonde zich strijdvol en wist via goals van Huntelaar, die zondag nog een handvol kansen miste, de winst en het EK-ticket te pakken.