Eerste Kamer wil geen Grondrechtenbureau

ChrisJX
Icoon EuropaDe Eerste Kamer heeft gisteren aangegeven tegen de oprichting van een Europees Bureau voor de Grondrechten te zijn. De Senaat denkt dat het Bureau grotendeels hetzelfde werk zal gaan verrichten als de Raad van Europa, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

De Europese Commissie stelde eerder voor om het huidige Europese Waarnemingscentrum voor Racisme en Xenofobie om te vormen naar een Bureau voor de Grondrechten. Meteen na het bekend worden van dit voorstel gaf de Eerste Kamer al aan geen heil te zien in het plan. Niet alleen omdat deze instelling dubbel werk zou gaan verrichten, maar ook omdat dit de relatie met de landen die niet tot de EU behoren, zou kunnen verstoren.

Minister Bot van Buitenlandse Zaken en minister Pechtold van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties konden de Senaat in het gisteren gehouden overleg niet overtuigen van de noodzaak van het nieuwe Bureau. De Eerste Kamer zal de parlementen van andere EU-lidstaten inlichten over haar standpunt.