Rijscholen op cursus agressie in verkeer

Debbie (Nugget)
Powerpaultje had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon VervoerRijschoolhouders in de omgeving Zwolle gaan via een speciale cursus leren om om te gaan met agressie in het verkeer. Instructeurs krijgen steeds meer te maken met geweld en agressief gedrag, maar weten vaak niet hoe te handelen.

Aanleiding is de mishandeling van een instructeur die door een weggebruiker werd mishandeld, omdat de lesauto niet op zou schieten. De bewuste rijschoolhouder werd klemgereden, uit de wagen gesleurd en in elkaar geslagen. "Het wordt alsmaar erger in het verkeer. Als een leerling de motor af laat staan, wordt er meteen achter je getoeterd", zegt instructeur B. van 't Noordende.

Aan de cursus, die donderdag wordt gehouden, nemen 25 rijschoolhouders deel. Zij hebben samen de rijschoolvereniging Zwolle 20 opgericht. Met de cursus willen ze niet alleen zelf leren omgaan met agressie van anderen, maar ook de leerlingen. "Zij worden er net als wij mee geconfronteerd. Bovendien zullen zij later ook in het verkeer deelnemen en hopelijk door onze kennis en ervaringen meer begrip voor lesauto's in het verkeer opbrengen."

De BOVAG, waarbij veel rijschoolhouders zijn aangesloten, noemt volgens een woordvoerder de cursus "uniek in Nederland" en volgt het experiment met aandacht. "De agressie in het verkeer neemt toe, dat was al duidelijk. En in een lesauto gaat natuurlijk niet meteen alles goed. Als dat extra agressie opwekt, is het alleen maar toe te juichen, als rijschoolhouders zich bekwamen in het omgaan met die reacties."