Van Kleef behoorde tot bende Mieremet en Houtman

Gertjan (Kozzmic)
Icoon MisdaadDe donderdag geliquideerde George van Kleef was net als de eerder deze maand doodgeschoten John Mieremet en Cees Houtman lid van een criminele bende, die zich in de jaren tachtig bezighield met hasjhandel en spectaculaire overvallen. De in 2000 geliquideerde topcrimineel Sam Klepper, eveneens lid van de Houtman-bende, was een neef van Van Kleef.

De organisatie rond Cees Houtman bestond uit jongens die samen in de Amsterdamse Kinkerbuurt waren opgegroeid en elkaar kenden uit jeugdhonken of scholen. Tussen 1982 en 1986 zou de bende ruim veertig overvallen hebben gepleegd met een totale buit van twaalf miljoen gulden. Ze kregen van de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) de bijnaam 'De Denkers', omdat overvallen nauwgezet werden uitgestippeld, soms met een maandenlange voorbereiding. Van Kleef was overigens afgelopen donderdag niet aanwezig bij de begrafenis van zijn jeugdvriend Houtman.

De 44-jarige crimineel werd donderdagavond in de buurt van zijn woonboot aan de Jachthavenweg in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten. Hij zou nog steeds actief zijn geweest in de onderwereld, en hij was een bekende van de politie. Vanwege zijn uiterlijk kreeg Van Kleef van medecriminelen bijnamen als 'Jappie' en 'de Chinees'.