PvdA: verdachte verplichten om rechtszaak bij te wonen

Gertjan (Kozzmic)
Icoon PolitiekVerdachten van gewelds- en zedenmisdrijven moeten aanwezig zijn als er recht wordt gesproken over hun zaak. Dat is de mening van PvdA-Kamerlid Aleid Wolfsen. De voormalige rechter wil een voorstel indienen waarin de verschijningsplicht wordt geregeld. De VVD en D66 zouden achter het idee van de PvdA'er staan.

"Als je stoer genoeg bent om geweld te gebruiken, moet je ook stoer genoeg zijn om daar verantwoordelijkheid voor af te leggen", stelt Wolfsen. Nu is het nog zo dat meerderjarige verdachten weg mogen blijven bij de behandeling van hun strafzaak. Overigens kan de rechter de verdachte wel bevelen aanwezig te zijn, zoals gebeurde in de zaak tegen Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh.

Wolfsen meent dat het ook voor slachtoffers belangrijk is dat de verdachte verschijnt. Het is volgens hem vreemd als alle partijen aanwezig zijn in de rechtszaal, terwijl de verdachte ontbreekt. De verschijningsplicht zou verder bijdragen aan het effect van de straf en wellicht bevorderen dat een veroordeelde nog wel een keer nadenkt voordat hij opnieuw de fout in gaat.