Duitse nieuwe coalitie bereikt akkoord

Sander (Xender)
Icoon AlgemeenAngela Merkel wordt nu echt officieel de bondskanselier van Duitsland. De CDU/CSU en de SPD zijn het na weken onderhandelen eens geworden over een regeerakkoord. "Ik ben ervan overtuigd dat deze coalitie een echte kans biedt voor Duitsland", zei Merkel. "We willen meer maken van Duitsland en wij, de twee grote partijen, willen het vertrouwen van de mensen terugwinnen met dit beleid, en laten zien dat we iets kunnen doen voor ons land."

Aanstaande maandag moet de achterban van beide partijen een goedkeuring geven op partijbijeenkomsten. 18 november kan het akkoord dan worden ondertekend. Een van de punten is de BTW. Die gaat van van 16 naar 19 procent, een verhoging waar de SPD voor de verkiezingen op tegen was. Het geld wordt gebruikt voor het verlagen van werknemerspremies, zodat het aannemen van mensen goedkoper wordt voor bedrijven.

Toch was vooral de vraag hoe er 35 miljard euro bezuinigd kon worden. Dat is nodig om het financieringstekort binnen de Europese norm van drie procent te houden.