Wegwijspiet stopt ermee

Nolius
De Sint krijgt een nieuwe wegwijspiet. Michiel Kerbosch neemt na 24 jaar afscheid van deze functie. "Dit wordt mijn laatste intocht", zegt hij. "Sommigen zeggen dat ik vergeetachtig word, wat niet zo is. De belangrijkste reden is dat mijn schoenzolen erg slijten. Dat is in dit vak het signaal dat je er een streep onder moet zetten. Je kunt het ook symbolisch zien, als teken dat de creativiteit van Wegwijspiet aan het wegebben is."

De huidige Wegwijspiet begon samen met Aart, de man die Sinterklaas verwelkomde, en tv-regisseur Rudolf Spoor. "In al die jaren heb ik veel Hoofdpieten versleten, van wie de eerste echt Piet heette ook. Met Sinterklaas heb ik altijd een goede band gehad, maar het lijkt alsof hij tussen de eerste keer en de laatste jaren een ander mens is geworden. Gek, hè!"

Echt bescheiden is de Piet niet. "Wegwijspiet kun je niet worden. Je wordt zo geboren. Er zijn er veel die het willen zijn, maar dat zit er gewoon niet in. Net als dat er hulpsinterklazen zijn, zijn er assistent-wegwijzers. Niemand echter kan het beter dan ik. Je kunt niet om de waarheid heen."

Wegwijspiet gaat zich nu richten op zijn eeuwenoude vriendin Rosita en toneel spelen. "Of Sint volgend jaar op tijd in Nederland arriveert, moeten we afwachten. Ik kan me voorstellen dat het verkeerd gaat, maar Hoofdpiet weet dat hij me mag bellen zodat ik via moderne satellietverbindingen kan zorgen dat iedereen de juiste paden bewandelt. Missen zal ik het geen seconde. Mijn schoenzolen zijn niet zomaar versleten. En het gezegde luidt niet voor niets: Er is een tijd van wegwijzen en een tijd van wegwezen."