Gezin vergiftigd door koolmonoxide

Tamara (Chanty)
Icoon Algemeen Aan de Maassluisstraat in Amsterdam is gisteren een gezin slachtoffer geworden van koolmonoxidevergiftiging. De ouders belden hun huisarts toen zowel zij, als hun drie kinderen zich niet lekker voelden. De dokter alarmeerde meteen de brandweer. Die constateerde een hoge concentratie koolmonoxide in de woning.

Het hele gezin werd naar het ziekenhuis vervoerd. Daar bleken twee van de drie kinderen er slecht aan toe te zijn. Oorzaak van de vergiftiging is waarschijnlijk de keukengeiser die niet goed op het ventilatiekanaal was aangesloten. "Geisers moeten goed worden aangesloten en het hele huis moet goed geventileerd worden. De waakvlam van een geiser moet blauw zijn en niet geel", aldus Kees Jongh, woordvoerder van de Amsterdamse brandweer.

Sinds 2002 zijn er in Amsterdam vijf mensen om het leven gekomen door koolmonoxidevergiftiging. Verder moesten 105 mensen behandeld worden door een arts. Jongh: "Ieder jaar weer zijn er veel slachtoffers. De verschijnselen van een vergiftiging zijn hetzelfde als die van griep. Uiteindelijk kan je eraan overlijden." Het is onbekend in welke toestand het Amsterdamse gezin verkeert.