'Vloek' ijsman Ötzi eist nieuw slachtoffer

Gertjan (Kozzmic)
Icoon BizarSpeculaties rond de vloek van de ijsman Ötzi zijn nieuw leven ingeblazen nu een zevende persoon die direct of indirect met de gletsjermummie te maken heeft gehad onder vreemde omstandigheden gestorven is. De Australische bioloog Tom Loy (63) analyseerde na de vondst genetisch materiaal van de prehistorische jager.

Loy werkte aan een boek over Ötzi, die in 1991 op een gletsjer in de Alpen gevonden werd. De bioloog onderzocht destijds het lijk en gevonden DNA-materiaal, en wist zo het leven en de dood van Ötzi te reconstrueren. Kort nadat hij het onderzoek startte, werd er een zeldzame bloedziekte bij Loy geconstateerd, waaraan hij tot zijn dood leed. Loy werd veertien dagen geleden dood aangetroffen in zijn woning. Ondanks een autopsie is niet duidelijk geworden wat zijn dood heeft veroorzaakt.

Het eerste 'slachtoffer' van Ötzi was Rainer Henn (64), die de ijsman met zijn blote handen in een beschermingszak had geplaatst. Hij kwam een jaar later om bij een verkeersongeval. Kort daarna overleed Kurt Fritz, de berggids die Henn naar de ijsman leidde, toen hij bij een bergwandeling overvallen werd door een lawine. De Oostenrijkse journalist Rainer Hölzl (47), die de opgraving van de ijsman filmde, overleed aan een hersentumor.

Helmut Simon was de ontdekker van Ötzi. Hij stierf op 67-jarige leeftijd in 2004 toen hij tijdens een wandeling in de Alpen in een ravijn viel. Acht dagen na zijn vermissing werd zijn bevroren en ondergesneeuwde lichaam gevonden, een wel erg macabere overeenkomst met de vondst van Ötzi. Een uur na de begrafenis van Simon stierf Diet Warnecke (45), de leider van het team dat naar Simon gezocht had, plotseling aan een hartaanval. Konrad Spindler, het hoofd van het team dat de ijsman onderzocht, overleed in april 2005 op 66-jarige leeftijd aan de gevolgen van de zenuwaandoening multiple sclerose.

IJsman Ötzi, verantwoordelijk voor tenminste vijf doden?
Zit ijsman Ötzi achter de dood van zeven personen?