Radio is belangrijkste nieuwsbron

Nolius
Je zou het bijna niet denken in dit digitale tijdperk, maar de radio is nog altijd de belangrijkste nieuwsbron. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek over mediaconcentraties van het Commissariaat voor de Media. Het NOS Radionieuws bereikt de meeste mensen met een bereik van 43 procent. Het radionieuws van het ANP dat via veel commerciële zenders te horen is, staat tweede met 36 procent.

De televisie volgt de radio. Het NOS Journaal staat derde, 31 procent van de Nederlanders stemt er regelmatig op af. RTL Nieuws volgt met 15 procent. De eerste krant staat op de vijfde plaats: De Telegraaf bereikt 14 procent van de mensen. Het Commissariaat merkt uiteraard op dat verschillende media naast elkaar worden geraadpleegd. In totaal maken alle Nederlanders samen gebruik van 66 verschillende nieuwsbronnen: 32 dagbladen en tijdschriften, 17 radio- en televisieprogramma's en 17 internetsites.

Opmerkelijk is het overigens dat nieuws via het internet nog niet in de top 5 van nieuwsvoorzieningen toekomt. Maar het Commissariaat merkt wel op dat internet erg in opkomst is. Telegraaf.nl, Nu.nl en NOS.nl zijn sinds jaren met afstand de nieuwsdomeinen met het grootste bereik.