Indrukwekkende bijzetting aartsbisschop Çiçek

Peter (oldenzaaltjuh)
Yeshu ÇiçekOngeveer 15.000 Syrisch-orthodoxe gelovigen uit heel Europa hebben vandaag afscheid genomen van hun aartsbisschop Çiçek. Na een indrukwekkende plechtigheid waar meerdere hoogwaardige vertegenwoordigers gesproken hebben, is de aartsbisschop bijgezet in de grafkelder van het St. Ephrem-klooster in Glane. De plechtigheid is ongeveer te vergelijken met de plechtigheid van de Paus.

De geestelijk leider overleed vorige week zaterdag op 63-jarige leeftijd op doorreis naar Zwitserland in het Duitse Düsseldorf. Çiçek was de eerste aartsbisschop van de Syrisch-orthodoxe kerk in Midden-Europa. Onder zijn leiding zijn sinds 1979 ongeveer vijftig kerken en drie kloosters in zijn bisdom geopend.

Naast het verdriet om het verlies van de Bisschop, is er ook gelachen op de bijzetting. Voor een aantal gelovigen is het ook weer een weerzien van familie en bekenden. Tientallen jonge vrijwilligers staan klaar om de bezoekers te ontvangen en te voorzien van gratis koffie met een belegd broodje. Ook staan er honderden flessen mineraalwater klaar om de dorst te lessen.

Drie van die vrijwilligers zijn de zeventienjarige Merjan en Cigri en de achttienjarige Musa Faal uit Rijssen. De bijzetting heeft grote indruk op hun gemaakt. "We hebben zoiets nooit eerder meegemaakt. Het is overweldigend", aldus één van de jongens. Er zijn opvallend veel jongeren naar de bijzetting gekomen.

"Ons geloof heeft veel overeenkomsten met de katholieke kerk. Ik denk dat onze gemeenschap wel iets behoudender is, maar dat weerhoudt de Syrisch-orthodoxe jongeren niet naar de kerk te gaan. Ja, ook bij ons zie je wel een tendens dat het minder wordt en steeds meer mensen hun eigen interpretatie aan het geloof geven", vertellen ze.



De bijzetting werd live in 82 landen uitgezonden. In de Kloosterkerk zaten 1500 genodigden. Overige mensen volgden de dienst op schermen in grote tenten in de weilanden voor het klooster. Voor het klooster op het fietspad volgden nieuwsgierige inwoners van Glane het hele gebeuren.

"Het is een fantastische gemeenschap. Zo gastvrij! We zijn gisteren binnen geweest en mochten overal komen. We hebben zelfs de crypte in het mausoleum gezien. Van deze gastvrijheid en openheid kunnen de Oranjes nog wat leren", aldus Bep en Thijs in het Twents.