Bijna de helft afvaltransport illegaal in EU

Bart (Mainport)
Icoon OnderzoekBijna de helft van al het afvaltransport in de EU gebeurt illegaal. Dat is gebleken uit een Europese controle in zeventien zeehavens. Bij 48 procent van de gevallen hadden de transporteurs niet de juiste papieren bij zich, omdat ze bijvoorbeeld afval verplaatsten dat schadelijke stoffen bevatte. Nederlanders, Fransen en Zweden transporteren het vaakst afval op illegale wijze.

Dat Nederland zo hoog scoort, is te wijten aan de haven van Rotterdam, de grootste van Europa. Daar worden grote aantallen afval verwerkt, en derhalve is de omvang van het illegale transport ook groot. Doordat Europa hoge mileu- en gezondheidseisen stelt, zoals aan batterijen en autobanden, is de verwerking van afval in Afrikaanse en Aziatische landen veel goedkoper. Daar wordt het niet zo nauw genomen met milieu en gezondheid.

Tweede Kamerlid Diederik Samson van de PvdA vindt de resultaten van het onderzoek 'schrikbarend'. Hij wil dat er strenger gecontroleerd wordt op handhaving van de Europese regels. Volgende maand is er een Tweede Kamerdebat gepland over afvalverwerking.