Transrapid wil MagLev-project in de Randstad

Bart (Rabrynil)
Roonaan had ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

Icoon VervoerHet Duitse transportbedrijf Transrapid International GmbH heeft gezegd dat ze een voorstel heeft gedaan aan de Nederlandse regering voor een treinproject die de steden Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam moet gaan verbinden.

Een Duitse MagLev-treinTransrapid Nederland, een joint-venture van Siemens AG, ABN Amro en nog enkele andere Nederlandse bedrijven, heeft het zogenaamde "RandstadRapid"-project gisteren aan het ministerie van Verkeer gepresenteerd. De voorgestelde route gaat lopen langs Amsterdam, Schiphol, Leiden, Den Haag, Rotterdam, Gouda en Utrecht op een spoor dat gebruik maakt van zogenoemde magnetic levitation-technologie.

Magnetic levitation is een speciale aandrijfmanier waarbij de trein door een magnetisch veld boven het spoor zweeft. Middels het op volgorde in- en uitschakelen van de verschillende elektromagneten krijgt de trein snelheid. Doordat er geen wrijving is tussen de trein en het spoor kunnen zeer hoge snelheden worden behaald.

Daarnaast zijn er plannen voor een Zuiderzeelijn die gaat lopen van Amsterdam naar Groningen en ook van MagLev gebruik gaat maken.

De route van de RandstadRapid en de Zuiderzeelijn
De route van de RandstadRapid en de Zuiderzeelijn