Kopstuk al-Qaeda ontsnapt uit gevangenis

Jorrit (Flem)
123RiK had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon MisdaadEen belangrijk kopstuk van al-Qaeda is afgelopen juli ontsnapt uit een Amerikaanse militaire gevangenis in Afghanistan, zo heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie vandaag gemeld. Het gaat om Omar al-Faruq, jarenlang de belangrijkste man van de terroristenbende van Osama bin Laden in Zuidoost-Azië.

De ontsnapping van afgelopen juli, waarbij nog vier andere gevangen er vandoor gingen, werd breed uitgemeten in diverse media, maar tot nu toe was niet publiekelijk bekendgemaakt dat één van de ontsnapten Al-Faruq betrof. Het kwam nu aan het licht doordat Amerikaanse advocaten wilden weten waar de islamitische terrorist was, aangezien hij zou moeten getuigen bij een andere rechtszaak.

Al-Faruq, afkomstig uit Koeweit, werd in juni 2002 opgepakt in Indonesië, het land waar hij verantwoordelijk wordt gehouden voor meerdere bomaanslagen. Hij had plannen om aanslagen uit te voeren op enkele Amerikaanse ambassades in landen in het zuidoosten van Azië. Deze aanslagen zouden hebben moeten plaatsvinden op elf september 2002, één jaar na de aanslagen op het World Trade Centre en het Pentagon. Al-Faruq gaf deze informatie aan de VS na zeer onder druk te zijn gezet in verhoren. Het dreigingsniveau in de VS werd na zijn uitspraken verhoogd naar oranje, het op één na hoogste niveau.