Tandarts veroordeeld voor valse claims wijsvinger

Jorrit (Flem)
Icoon JustitieLeslie K. is vandaag door de rechtbank in Zutphen veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur, een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een geldboete van 25 duizend euro. De tandarts uit het Gelderse Gaanderen werd schuldig bevonden aan oplichting en valsheid in geschrifte; in 1999 diende hij bij verschillende verzekeringsmaatschappijen miljoenenclaims in toen hij zijn wijsvinger had verloren. Later bleek dat de man de vinger met opzet had verwijderd om op die manier flinke geldbedragen op te strijken.

K. beweerde dat zijn vinger was afgerukt toen deze bij een ongeluk met zijn sportauto was blijven steken in de gaten van zijn stuur. Niet lang nadat hij de claims had ingediend, rezen er echter twijfels. Zo had de vijftigjarige K. kort voor het gebeuren bij verschillende verzekeringsmaatschappijen nieuwe verzekeringen afgesloten. Uiteindelijk claimde hij via zijn arbeidsongeschiktheidsverzekering ruim vier miljoen euro bij zeven maatschappijen, aangezien een tandarts al zijn vingers nodig heeft om zijn beroep te beoefenen. Sommige maatschappijen gingen gewoon over tot betaling, anderen vertrouwden het echter niet en gingen op onderzoek uit. Niet veel later trok K. zijn claims weer in. In augustus van dit jaar ging het Openbaar Ministerie (OM) over tot vervolging van de tandarts.

"U hebt op een uiterst geraffineerde wijze geprobeerd om de verzekering op te lichten en bent daarbij voorbijgegaan aan de maatschappelijke schade die het had kunnen veroorzaken", aldus de rechter tegen K. Omdat de tandarts nog geen strafblad had en het proces al erg lang had geduurd, besloot de rechter hem geen onvoorwaardelijke celstraf te geven, hetgeen gelijk was aan de eis van het OM. De geldboete viel tienduizend euro hoger uit dan de eis, dit vanwege de miljoenenschade die had kunnen ontstaan bij de verzekeringen, hetgeen op de burgers zou zijn verhaald, aldus de rechter.