Moord op Theo van Gogh herdacht

Nolius
In Amsterdam zal vandaag uitgebreid stil worden gestaan bij de moord op Theo van Gogh. Precies een jaar geleden, op dinsdag 2 november 2004, werd de cineast en columnist rond 08:45 uur in de Linnaeusstraat Oost in Amsterdam vermoord. De eerste herdenking is om half negen in de Linaeusstraat. Hierbij zijn onder anderen premier Balkenende en burgemeester Cohen aanwezig. Vanmiddag is er in hotel Arena in Amsterdam een discussiebijeenkomst over de moord en de nasleep ervan, waarbij ook de vader van Theo van Gogh het woord zal voeren. De aanwezigen kunnen in de discussie hun hart luchten over het afgelopen jaar, maar ook over de toekomst. Volgens de burgemeester mogen hierbij "de vonken er vanaf vliegen". Het debat wordt geleid door Rudy Lion Sjin Tjoe, in samenwerking met Fouad Mourigh en Farhane El Hamchaoui.

Update 08:59 uur
Het recht is de basis, maar een samenleving heeft meer nodig. Ieders inzet is nodig om duidelijk te maken dat geweld niet de weg is en discriminatie Nederland niet verder helpt. Dat zei premier Balkenende. "Ook binnen een rechtsstaat kunnen verschrikkelijke dingen gebeuren", zei hij verwijzend naar de moord. "De moord staat in onze herinnering gegrift." Hij betitelde die daad als iets dat "indruist tegen alles wat ons in Nederland dierbaar is".

"Weg met de angst, kies voor hoop. Voor een leven in vrijheid", zo zei burgemeester Job Cohen van Amsterdam. Hij benadrukte dat herdenken geen zin heeft, wanneer er geen lessen uit worden getrokken. Hij riep iedereen op te leven in vrijheid, zonder angst. "We moeten vrij zijn te geloven wat we willen, te zeggen wat we vinden en te gaan waar we willen, vrij van angst."


Ook op andere plaatsen in de hoofdstad worden herdenkingsbijeenkomsten gehouden, zoals vanavond in het buurthuis de Meevaart in Amsterdam-Oost. Op initiatief van de multiculturele vereniging Assadaaka wordt daar gepraat over hoe het er nu in de wijk voor staat en wat er leeft onder de inwoners. Assadaaka organiseerde vlak na de moord onder meer een spreekuur waar buurtbewoners terecht konden om hun hart te luchten.

Vandaag publiceerde het dagblad Trouw een onderzoek waaruit blijkt dat een ruime meerderheid van de Nederlanders vindt dat de moord op Theo van Gogh een negatieve of zeer negatieve invloed heeft gehad op de manier waarop bevolkingsgroepen in Nederland samenleven. Nederlandse, Surinaamse, Turkse, Marokkaanse en Antilliaanse bewoners van de vier grote steden zijn ondervraagd. Een kwart tot een derde van hen vindt dat de bevolkingsgroepen goed of zeer goed met elkaar omgaan. Maar vóór de moord was het veel positiever, vinden vooral Marokkanen en Turken.