Nederland haalt waarschijnlijk Kyoto

Anthony (Fe2O3)
Nederland is nog steeds in staat aan de normen van het Kyoto-verdrag te voldoen. Dit zegt staatssecretaris van Milieu Pieter van Geel (CDA) na een evaluatie van het Nederlandse klimaatbeleid. Volgens het verdrag van Kyoto is Nederland verplicht de uitstoot van broeikasgassen in de periode van 2008 tot 2012, in vergelijking met 1990, met gemiddeld zes procent per jaar terug te brengen. Wanneer dit niet lukt volgen er financiële sancties.

Uit een eerdere evaluatie bleek dat de kans dat Nederland Kyoto zou halen op vijftig procent werd geschat. De nieuwe evaluatie geeft een kans van negentig procent tot het halen van het verdrag. Dit komt volgens Van Geel door maatregelen die door het kabinet zijn doorgevoerd om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Bijvoorbeeld door het stimuleren van de CO2-reductie in de glastuinbouw en in stedelijke gebieden.

De groei van brandstofprijzen en het aantal auto's in Nederland zorgen ervoor dat Van Geel nog niet met honderd procent zekerheid kan zeggen of aan het verdrag kan worden voldaan. Hogere brandstofprijzen zouden een daling in de uitstoot betekenen.

Ook is Nederland de verplichting aangegaan om projecten in andere landen op te zetten die daar de uitstoot moeten verminderen. Het is nog onduidelijk of de daarvoor gestelde doelstellingen worden gehaald, Van Geel heeft meer duidelijkheid nodig over welke projecten precies op welke manier worden uitgevoerd.