Jongeren terroriseren gratis nummers

Nolius
Veel bedrijven en instanties stappen over op een betaald 0900- of 0909-nummer omdat jongeren een gratis 0800-nummer terroriseren. Dat zeggen de providers van de nummers. Neptelefoontjes en scheldpartijen van jongeren zijn aan de orde van de dag.

Een van de slachtoffers is het Centrum School en Veiligheid. Slechts eenvijfde van de telefoontjes die in de eerste helft van dit jaar bij het gratis meldpunt over pesten binnenkwamen, was serieus. Vorig jaar waren 2300 van de 2700 telefoontjes nep. De nummers van mensen die 'fake' bellen worden nu geblokkeerd. Gebruikers van een gsm-telefoon kunnen niet meer gratis bellen naar het nummer. Bij de Kindertelefoon wordt het aantal plaagbellers geschat op 30 procent. "In de grote steden hebben we er meer last van dan daarbuiten," zegt Rafael van Crimpen. "Het is demotiverend voor de medewerkers en het gaat ten koste van de kinderen met een serieus probleem."

De instanties en bedrijven kunnen nu met één druk op de knop een nummer blokkeren. Als de faker de volgende keer weer belt, krijgt diegene via een bandje te horen dat hij of zij op de zwarte lijst staat. Daarnaast stappen ze vaak over op een 0900-nummer tegen het laagste tarief (10 eurocent per minuut). De gratis nummers raken daardoor uit de mode.