'AIVD-informant leverde granaat Hofstadgroep'

Rob (R@b)
De granaat die in november 2004 naar een arrestatieteam werd gegooid tijdens de inval in een pand in het Haagse Laakkwartier waar de Hofstadgroepleden Jason W. en Ismaël A. zich ophielden, is geleverd door een informant van de inlichtingendienst AIVD. Dit meldt het televisieprogramma Netwerk vanavond. Deze informant zou ene Saleh B. zijn, een 28-jarige Rotterdammer van Marokkaanse komaf. Hij lijkt een dubbelspel gespeeld te hebben.

De AIVD wil niet op het bericht - dat ook aan NRC Handelsblad door bronnen werd gemeld - reageren. De conclusie van Netwerk is gebaseerd op een onderzoek van de redactie van KRO's Reporter. Informant B. zou in diverse terreuronderzoeken in beeld zijn geweest, maar de man is nooit als verdachte aangemerkt. Duidelijk is wel dat B. bij veel leden van de Hofstadgroep over de vloer kwam.

Terreurverdachte Samir A. heeft de afgelopen maanden in gesprekken met Reporter laten weten er ''stellig van overtuigd te zijn'' dat B. voor de AIVD werkt en hem in 2004 heeft verraden. B. was volgens Samir namelijk de enige die zaken wist die de AIVD ineens ook wist over hem. Verder is deze B. volgens Samir tevens degene geweest die een roofoverval pleegde op de supermarkt waar hij zelf als vakkenvuller werkte. Samir A. werd er door justitie van verdacht het magazijn van binnenuit te hebben geopend om de daders binnen te laten. A. werd daarvan vrijgesproken. Maandag dient het hoger beroep dat het OM instelde tegen de vrijspraak in deze zaak.

Update 19:06
Vanmiddag heeft de Nationale Recherche in Rotterdam een 28-jarige man van Marokkaanse komaf opgepakt die verdacht wordt van banden met de Hofstadgroep.

Hoogstwaarschijnlijk gaat het om de in het bovenstaande bericht vermelde B. De arrestatie volgt namelijk op de onthulling van Netwerk en het NRC dat hij een AIVD-informant zou zijn die een granaat heeft geleverd aan de Hofstadgroep en banden onderhield met Samir A.