'Homer Simpson filosoof van het decennium'

Jorrit (Flem)
Homer Simpson is door het het Britse tijdschrift Men's Health uitgeroepen tot 'filosoof van het decennium'. Hij is samen met negen anderen gekozen tot meest invloedrijke "man" van de afgelopen tien jaar in een bepaalde categorie. Behalve Homer staan onder meer Bob Geldof (activist) en Lance Armstrong (sportman) op de lijst.

"Homer heeft een generatie mannen geleerd de uitdaging van het moderne vaderschap aan te gaan en die te winnen", aldus redacteur Morgan Rees van Men's Health. De animatieserie 'The Simpsons' is in de Verenigde Staten inmiddels bezig aan zijn zeventiende seizoen; gezinshoofd Homer doet hierin, inmiddels beroemde, uitspraken als "Trying is the first step to failure" (Proberen is de eerste stap naar mislukking) en "D'oh" (D'oh), die natuurlijk zeer filosofisch van aard zijn.

In de overige categoriën werden geen animatiefiguren gekozen. Rees: "Dit zijn allemaal mensen die werkelijk iets inhoudelijks en blijvends hebben neergezet, het gaat hier niet om tijdelijke bekendheid. Deze mensen hebben hun talenten gebruikt om de wereld om hen heen te veranderen, in plaats van enkel de aandacht op henzelf te vestigen."

De volledige lijst:
Filosoof van het decennium: Homer Simpson
Activist: Bob Geldof (organisator Live Aid 1985 en Live 8)
Sportman: Lance Armstrong (zevenvoudig Tour de France-winnaar)
Manager: Sven-Goran Eriksson (coach Engels voetbalteam)
Muzikant: Damon Albarn (zanger van Blur en de Gorillaz)
Visionair: Jonathan Ive (van de iPod)
Ontwerper: Sir Paul Smith (opmerkelijke mode-ontwerper)
Schrijver: Ian McEwan (auteur van boeken als Amsterdam en Atonement (Boetekleed)
Wetenschapper: Craig Venter (bekend van vele DNA-onderzoeken)
Chef: Jamie Oliver (de tv-kok)