Onderzoek naar verband vis en misdaad

Jorrit (Flem)
Anita Lill Hansen is een onderzoek gestart om erachter te komen in hoeverre vis kan helpen om misdaden van gevangenen te voorkomen. De Noorse onderzoekster denkt dat zij zich beter zullen kunnen concentreren en minder gewelddadig zullen zijn als ze meer vis te eten krijgen. Ze vermoedt dat er een connectie is tussen impulsief gedrag en een tekort aan omega-3 vetzuren, die in groten getale aanwezig zijn in vette vis als zalm. Veel misdaden zouden impulsief worden gepleegd.

Het project wordt ondersteund door het Noorse Nationale Centrum voor Visonderzoek en de Noorse gevangenisautoriteiten. Mocht het onderzoek volgens de verwachtingen van Hansen uitvallen, kunnen de gevangenen een stuk meer vis bij hun eten verwachten, zo zei woordvoerder Leif Waage van de gevangenisautoriteiten. Eerdere studies hebben uitgewezen dat er een verband is tussen de hartslag en het vermogen van een persoon om zijn of haar acties te plannen, en dat omega-3 goed is voor het hart, aldus Hansen.

Bij het onderzoek zullen een experimentele- en een controlegroep worden samengesteld. De leden van eerstgenoemde groep zullen extra veel vis toegediend krijgen, de anderen zullen het met de normale hoeveelheid moeten doen. Hansen gaat vervolgens kijken of er verschillen zijn in de gedragingen van de gevangenen.