'Aziz zal tegen Saddam Hussein getuigen'

Gertjan (Kozzmic)
Icoon Buitenlands nieuwsVoormalig Iraaks minister van Buitenlandse Zaken Tariq Aziz zal getuigen in de rechtszaak tegen zijn vroegere leider Saddam Hussein. Dat meldt de Britse krant The Sunday Telegraph. In ruil voor de getuigenis zouden de zwaarste aanklachten tegen de 69-jarige Aziz vervallen. Zijn advocaat verwacht dat hij een straf krijgt gelijk aan zijn voorarrest, dat ongeveer drie jaar heeft geduurd.

Aziz zou zich na twee jaar onderhandelen bereid hebben verklaard schuld te bekennen voor enkele lichtere vergrijpen. Hij zou de rest van zijn leven in ballingschap mogen slijten, tijd die hij wil gebruiken om een autobiografie te schrijven. Overigens ontkende advocaat Badie Izzat Aref vandaag tegen het persbureau AFP dat zijn cliënt wil getuigen in ruil voor strafvermindering. "Het is volledig onwaar. Ik heb altijd gezegd dat Tariq Aziz nooit de intentie heeft om te getuigen tegen Saddam", aldus Aref.

De eerste rechtszaak tegen Saddam Hussein begint woensdag. De voormalige Iraakse dictator is aangeklaagd wegens de moord op 143 inwoners van het sjiitische dorp Dujail in 1982. Later zal hij nog moeten voorkomen wegens misdaden tegen de mensheid.