Peiling: PvdA weer de grootste in Rotterdam

Gertjan (Kozzmic)
darktower en teig_r hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuwsIn maart 2002 vond in Rotterdam een politieke aardverschuiving plaats, toen bij verkiezingen de lokale partij Leefbaar Rotterdam onder leiding van Pim Fortuyn in één klap de grootste werd en zo de jarenlange hegemonie van de PvdA in de havenstad doorbrak. Leefbaar sloot een coalitie met de VVD en het CDA, en veroordeelde zo de sociaal-democraten tot de oppositie.

Drieëneenhalf jaar later lijkt het erop dat de rollen weer omgedraaid kunnen worden. Uit een peiling in opdracht van het tv-programma NOVA blijkt dat de PvdA met veertien zetels, een winst van drie, weer de grootste is. Leefbaar doet het echter beter dan gedacht en heeft met twaalf zetels (een verlies van vijf) slechts een kleine achterstand. Het belooft in Rotterdam dan ook een felle strijd te worden tussen Marco Pastors, wethouder en de beoogd lijsttrekker van Leefbaar, en Peter van Heemst, die gisteren door de Rotterdamse PvdA-leden tot lijsttrekker werd gekozen.

Kamerlid Van Heemst (53) won binnen zijn partij de slag met lokale 'helden' als stadsdeelbestuurder Dominic Schrijer en fractievoorzitter Bert Cremers. De lijsttrekker prijst het huidige college voor het veiligheidsbeleid, een gebied waar hij zich in de Kamer ook mee bezighoudt. "Ik vond de aandacht voor de uitvoering de afgelopen jaren heel aangenaam. Ik ben zelf ook een doener", zegt Van Heemst. Hij wil meer aandacht voor de hoge werkloosheid in de stad en sociale problemen als armoede. Zijn opponent Pastors noemt Van Heemst een 'prima keuze', maar ziet vooralsnog niets in een toekomstige samenwerking. "Ik ben blij dat Leefbaar nu een serieuze partij in de verkiezingen is. De mensen kunnen nu kiezen tussen de PvdA of het huidige beleid van Leefbaar", zegt de wethouder.

Uit de peiling blijkt dat coalitievorming waarschijnlijk niet mee zal vallen. De huidige collegepartijen Leefbaar, CDA en VVD halen 21 zetels en een coalitie over links van PvdA, SP en GroenLinks reikt tot 22 zetels, beide niet genoeg voor een meerderheid. Opvallend is dat D66, dat nu nog twee zetels heeft, uit de Rotterdamse gemeenteraad zou verdwijnen. Ook Nieuw Rechts, geleid door het van Leefbaar afgescheidde raadslid Michiel Smit, behaalt geen zetel in de peiling.