Jan Siebelink wint AKO Literatuurprijs

Gertjan (Kozzmic)
Knielen op een bed violenSchrijver Jan Siebelink (67) heeft de AKO Literatuurprijs 2005 gewonnen. Dat werd vanavond door ex-politicus en juryvoorzitter Hans Dijkstal bekendgemaakt in het tv-programma RTL Boulevard. Siebelink won de prijs voor het boek 'Knielen op een bed violen'. Aan de boekenprijs is een bedrag van 50.000 euro verbonden.

Vorig jaar was Arnon Grunberg de winnaar van de belangrijke literaire onderscheiding, met het boek 'De Asielzoeker'. Ook dit jaar was Grunberg genomineerd, nu voor 'De joodse messias'. Weblog GeenStijl zorgde de afgelopen weken voor onrust in literaire kringen, door hardnekkig vol te houden dat Tommy Wieringa met de roman 'Joe Speedboot' de AKO-prijs zou binnenslepen. De tip van een 'kettingrokende man in een trenchcoat ergens in een parkeergarage' bleek echter minder betrouwbaar dan de website wilde doen geloven.

Behalve Siebelink, Grunberg en Wieringa stonden Patricia de Martelaere met 'Het onverwachte antwoord', Wanda Reisel met 'Witte liefde' en Frank Westerman met 'El negro en ik' genomineerd. Volgens de jury stak Siebelink daar echter bovenuit met een 'ontroerend en aangrijpend eerlijk' boek. "Het grijpt je bij de keel en laat je onthutst achter", aldus het juryrapport.