Uitbraak dodelijke vogelgriep in Turkije

Jorrit (Flem)
Vele FOK!kers hadden ons via de nieuws-submit te melden:

In Turkije is een voor mensen gevaarlijke vogelgriep uitgebroken. Het gaat om de dodelijke H5N1-variant, zo heeft Europees Commissaris Kyprianou (Gezondheid) vandaag gemeld. In Azië zijn al zeker 112 mensen gestorven aan de gevolgen van het virus. Ook in Roemenië is de vogelgriep vastgesteld, of het daar om dezelfde variant gaat, is nog niet duidelijk.

Het virus is vermoedelijk via trekvogels vanuit Siberië naar Turkije gebracht. Morgen vindt een spoedvergadering plaats met experts op het gebied van vogeltrek, die het risico moeten gaan bepalen dat de vogels het virus verder in Europa verspreiden. In Azië zijn als gevolg van de vogelgriep al tientallen miljoenen vogels omgekomen of vernietigd.

Inmiddels heeft de Europese Unie (EU) een importverbod ingesteld voor pluimvee uit Roemenië en Turkije. Het virus is alleen gevaarlijk voor mensen zeer dichtbij besmette kippen. Het kan niet overspringen van mens op mens. Maar, zo zegt Kyprianou: "Deskundigen waarschuwen al tijden dat via vogelgriep wel een nieuw fataal virus ontstaat. Dat kan leiden tot een pandemie, die miljoenen levens kost. We zijn bezig ons daarop voor te bereiden. Maar dat is nu niet aan de orde." Later vandaag zal een comité van deskundigen beslissen over meer maatregelen.

Deze zomer was Nederland al van mening dat het risico zo groot was dat alle buitenlopende kippen enige tijd binnen moesten worden gehouden, de zogenoemde ophokplicht. Andere landen vonden dat destijds overdreven, onder druk van de EU mochten de kippen uiteindelijk weer naar buiten. In 2003 brak in Nederland vogelpest uit, waardoor een dierenarts en eenderde van de Nederlandse kippen om het leven kwamen.