Staat moet Eric O. 10.000 euro betalen

Bart (veekeend)
Kuuke2k5 had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Algemeen nieuws Het gerechtshof in Arnhem heeft de marinier Eric O. een schadevergoeding van 10.000 euro toegewezen die door de Nederlandse staat betaald zal moeten worden. Het toegekende bedrag is aanzienlijk lager dan de 300.000 euro die advocaat G.J. Knoops had geëist voor zijn client.

Eric O. werd eerder dit jaar vrijgesproken van het doodschieten van een Irakees. Ook in het hoger beroep werd O. opnieuw vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie besloot toen om niet meer in cassatie te gaan.

Op oudejaarsdag werd O. gearresteerd in Irak en overgebracht naar een cel op de marechausseekazerne in Soesterberg. In eerste instantie wilde het OM de marinier moord, doodslag, dan wel dood door schuld ten laste leggen. Later trok ze deze verdenking in. Uiteindelijk zat O. vijf dagen in de cel.

De arrestatie van Eric O. zorgde voor veel beroering onder het personeel bij de militairen in Irak en bij vakbonden voor defensiepersoneel. Het leidde tot een conflict tussen Defensie en het OM. Tot tweemaal toe moesten de ministers Donner van Justitie en Kamp van Defensie in de Tweede Kamer uitleg geven over de geweldsinstructies voor militairen in Irak en over het lekken van geheime informatie over het verleden van O. als militair bij de speciale eenheid BBE.

De grote publiciteit rondom de zaak O. woog mee in de toekenning van de schadevergoeding door de rechter. "Eric O. is een gewaardeerd militair die voor de ogen van zijn collega's is gearresteerd. Ook de weinig terughoudende verdediging van het OM en alle publiciteit in de media maken deze zaak bijzonder", zo zei het hof. Op basis daarvan achtte ze een vergoeding van 10.000 euro aan immateriële schade "billijk".