Tbs voor Vlaardinger die moeder vilde

Gertjan (Kozzmic)
Icoon misdaad nieuwsEen 43-jarige Vlaardinger heeft voor de rechtbank in Rotterdam tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen. Roland Z. vermoordde op 4 februari zijn bejaarde moeder, om vervolgens de huid van de vrouw af te stropen. De man was volgens de rechter tijdens de moord volledig ontoerekeningsvatbaar. Z. krijgt daarom geen celstraf.

De computerdeskundige werd op de avond van de moord door de politie aangetroffen op een kruispunt, waar hij het verkeer stond te regelen. Toen agenten de psychotische man meenamen naar het politiebureau ontdekten ze dat hij de huid van zijn moeder als een jas had aangetrokken. In de woning van de oude vrouw werd later het lijk aangetroffen.

Z. zei voor de rechtbank dat hij wel moest gehoorzamen aan wat hij beschouwde als de opdracht van God om een offer te brengen. "In deze psychose was liefde voor zijn moeder van groot belang. De verdachte moest het liefste offeren wat hij had, zoals God dat met Jezus had gedaan", stelde de officier van justitie vandaag. Volgens J. van Riet, advocaat van de verdachte, is Z. dankzij medicijnen nu uit zijn waan, en beseft hij wat hij gedaan heeft. "Ik heb haar zo snel mogelijk gedood, zodat ze niet zou lijden. Ik hou van mijn moeder en ik wilde haar niet doden, maar ik moest", aldus Z.

Eerder omschreef de raadsman Z. als een normale, vriendelijke en intelligente man. "Het contrast tussen de moordenaar die zijn moeder ombracht en zo vreselijk verminkte en de begaafde IT'er die maatschappelijk zijn sporen heeft verdiend, is ongekend. Echt heel bizar. Wie mijn cliënt spreekt en van niets weet, zou niets bijzonders opmerken. Dat het Riagg, waarmee hij eerder te maken had, niets heeft ontdekt is dus wellicht niet vreemd." Z. zou sinds de dood van zijn vader steeds meer bezeten zijn geraakt door godsdienstwaanzin.