Witte Huis 3 jaar lang bespioneerd

Nolius
Het Witte Huis heeft jarenlang last gehad van een spion. Woordvoerders van de Amerikaanse president hebben bevestigd dat er een onderzoek loopt naar de voormalige marinier Leandro Aragoncillo die drie jaar lang heeft kunnen spioneren.

De 46-jarige tot Amerikaan genaturaliseerde Filipijn werkte vanaf 1999 bijna drie jaar op het Witte Huis, onder meer voor vice-president Dick Cheney. Hij werd vorige maand gearresteerd en wordt ervan verdacht dat hij geheime informatie stal van computers in de ambtswoning van de Amerikaanse president. Tijdens verhoren zou hij al hebben toegegeven te hebben gespioneerd. Hij stuurde onder meer bezwarende dossiers over de president van de Filipijnen, Gloria Arroyo, via e-mail door naar oppositieleden.

Aragoncillo werkte in 2000 als staflid voor de toenmalige Amerikaanse vice-president Al Gore. In een interview met de Filipijnse televisie vertelde hij destijds dat Filipijnse medewerkers op het Witte Huis erg werden gewaardeerd. "Ik denk dat ze vooral van onze integriteit en loyaliteit houden", zei hij toen.