Zalm bijna FinanciŽn-recordhouder

Gertjan (Kozzmic)
Gerrit ZalmMinister Gerrit Zalm zal vanaf maandag de langstdienende minister van FinanciŽn ooit zijn. De voormalige directeur van het Centraal Planbureau trad op 22 augustus 1994 toe tot het eerste kabinet-Kok. Op een korte onderbreking tijdens het kabinet-Balkenende I na, toen de VVD'er fractievoorzitter was, heeft Zalm sindsdien de Nederlandse schatkist bewaakt.

Met zijn 3727 dagen ministerschap passeert Zalm Dirk-Jan de Geer, die in de periode 1921 tot 1940 verschillende periodes minister van FinanciŽn was. Vandaag kreeg de 53-jarige politicus al de nodige felicitaties tijdens zijn elfde algemene financiŽle beschouwingen in de Tweede Kamer. Vrijdag krijgt Zalm, die in zijn vrije tijd een fervent flipperaar is, van de Nederlandse Flipper Vereniging een flipperkast cadeau. De kast zal echter worden geschonken aan het Geld- en Bankmuseum in Utrecht.

Zalm heeft zelf laten weten niet te lang stil te willen staan bij het record. De man, die tijdens zijn bewind zijn naam gekoppeld zag worden aan de Zalm-norm en de Zalm-snip, wil zich vooral concentreren op zijn werk en zijn ambtstermijn tot 2007 zo goed mogelijk invullen.