Voetbal: Uitslagen UEFA Cup

Jorrit (Flem)
SC Heerenveen en AZ Alkmaar hebben de Nederlandse eer in de Europese competities van deze week hoog gehouden. Beide ploegen wisten een achterstand uit de eerste wedstrijd knap goed te maken en bereikten de tweede ronde van de UEFA Cup. Feyenoord en Willem II werden uitgeschakeld.

In het eigen Abe Lenstra-stadion legde Heerenveen een prima partij aan de dag tegen het Tsjechische Banik Ostrava, waarvan twee weken geleden met 2-0 werd verloren. Al in de vierde minuut maakte de Griekse spits Samaras een goede goal, hetgeen hij wel met een blessure en een noodgedwongen wissel moest bekopen. Vlak voor rust maakte zijn vervanger Nilsson er 2-0 van. Na rust ging het snel. Door twee goals van Huntelaar en een bizar doelpunt van Yildrim via een verdediger, de lat, de keeper en de paal liepen de Friezen uit naar 5-0 en plaatsten zich daarmee voor de poulefase van het toernooi.

AZ had de eerste wedstrijd uit bij Krilia Sovetov met 5-3 verloren en moest daarom met minstens 2-0 winnen om door te gaan. Het leek er echter lange tijd niet op dat dit ging gebeuren. In de vijftiende minuut kwamen de Russen door een mooie omhaal van Adamu zelfs op voorsprong. Gelukkig voor AZ wist Van Galen vlak voor rust de gelijmaker erin te prikken, waardoor er weer wat hoop in de Alkmaarderhout kwam. Na rust domineerde AZ, maar het was de vraag of het nog goed zou komen. Pas in de laatste tien minuten wist de ploeg zijn goede spel in goals uit de drukken. De ingevallen spits Koevermans en Landzaat maakten met respectievelijk een kopbal en een penalty aan alle twijfel een eind: 3-1.

Zoals gezegd wist Feyenoord het niet te bolwerken. De Rotterdammers verloren uit in Roemenië met 1-0 van Rapid Boekarest, waar twee weken geleden in een lege Kuip 1-1 tegen was gespeeld. Feyenoord maakte het spel, maar kwam na twaalf minuten op achterstand door een goal van Buga na een fout van Östlund. Feyenoord zette hierna veel druk, maar veel kansen kreeg de ploeg niet. Kuijt was in de slotfase dicht bij de gelijkmaker, maar de spits kwam niet tot scoren, het bleef 0-1.

Willem II wist de tweede ronde ook niet te bereiken, maar dit was minder verrassend. De Tilburgers moesten namelijk aantreden tegen het sterke AS Monaco. De eerste wedstrijd werd al met 2-0 verloren, en ook thuis kon Willem II geen vuist maken, het werd 3-1 voor Monaco. De Brabanders hielden één helft staande. Na rust liep Monaco uit door treffers van Maicon en Adebayor. Willem II deed nog wel wat terug via Hadouir, maar dit mocht niet baten. Vlak voor tijd maakte Chevanton er nog 1-3 van.

Kijk voor meer voetbalnieuws en alle uitslagen in de UEFA Cup op de FOK!Voetbalmanager!