John Lennon bespied door FBI

Teije (PekingDuck)
Ex-Beatle John Lennon en zijn vrouw Yoko Ono zijn in de jaren '70 in de gaten gehouden door de Amerikaanse geheime dienst FBI. Het zeer frequente drugsgebruik van Lennon heeft er echter voor gezorgd dat hij nauwelijks een gevaar kon vormen voor de staat. Dit blijkt uit stukken van de FBI, die in het kader van de Freedom of Information Act zijn vrijgegeven.

De interesse van de FBI ontstond toen Lennon en Ono zich in 1971 in de Verenigde Staten vestigden en openlijk voor hun politieke ideeën uitkwamen. Het duo werd ervan verdacht een Republikeinse conventie in 1972 te willen verstoren en werd daarom lange tijd in de gaten gehouden. De FBI merkte echter op dat met name Lennon continu zó stoned was, dat hij geen echte revolutionair kon zijn.

Ook andere artiesten zijn in de documenten van de geheime dienst genoemd. Marilyn Monroe viel op toen zij een visum aanvroeg om de Sovjet-Unie te bezoeken. De actrice schijnt daarna in Mexico een communistische bijeenkomst bijgewoond te hebben. Zanger Frank Sinatra heeft seksfeestjes met president John F. Kennedy bezocht, waarna ook hij werd bespied. Andere beroemdheden die werden gecontroleerd waren Albert Einstein, Louis Armstrong, Lucille Ball, de Beach Boys en Liberace. Om een andere reden werd ook de zanger van The Doors, Jim Morrison, genoemd in de documenten: FBI-baas J. Edgar Hoover mocht hem niet.