Nederlanders winnen Solar Challenge

Nolius
Het Nederlandse Nuon Solar Team is winnaar geworden van de World Solar Challenge 2005. De 3000 kilometer lange tocht door Australië werd afgelegd met een snelheid van 103 kilometer per uur, wat een nieuw record is. Het is de derde keer dat het team van de TU Delft de race heeft gewonnen. Eerder gebeurde dat in 2001 en 2003.

Aan de sterk technologische race mogen alleen racewagens deelnemen die uitsluitend op zonne-energie rijden. De studenten van de TU Delft, die de Nuna 3 helemaal hebben ontworpen en in elkaar hebben gezet, waren zo snel bij de finish dat niemand ze nog had verwacht. De stemming is er niet minder om. "we gaan zometeen hier naar het centrum van Adelaide, en dan zal het vast weer feest worden!", zo zegt een van de teamleden. "We hadden gehoopt op een gemiddelde van 100 kilometer per uur. Dit is boven verwachting".

Aan de race doet ook een team van de Universiteit Twente mee, maar dat heeft veel pech gehad. De auto van dat team kreeg maandag bijvoorbeeld liefst zes keer een lekke band.


De futuristische Nuna 3 is de Nederlandse trots in de internationale wedstrijd