Veerboot onderwerp van hevige rellen

Nolius
Een veerboot heeft in de Noord-Corsicaanse havenstad Bastia voor hevige rellen gezorgd. Een paar honderd man oproerpolitie en zeker tweeduizend demonstranten raakten slaags met elkaar omdat een veertigtal leden van de Corsicaanse vakbond STC de 180 meter lange veerboot 'Pascal Paoli' hebben gekaapt in de haven van het Zuid-Franse Marseille.

De politie gebruikte traangas om de demonstranten uiteen te drijven. Die gooiden allerlei projectielen naar de agenten. De politie wilde de kapers arresteren als de ferry in Bastia aanmeert. De demonstranten wilden dat voorkomen. Vooralsnog heeft de veerboot niet aangelegd in de haven.

De 'Pascal Paoli' lag net als andere schepen van de maatschappij SNCM (Société National Corse Méditerranée) al een week vast in Marseille. Oorzaak is een conflict over de privatisering van de SNCM. De vakbonden zijn daar fel tegen.

Op piraterij en kaping staat in Frankrijk tenminste twintig jaar gevangenisstraf. De kapers zeggen een proces voor lief te nemen.

Update 09:39 uur
Franse commando's zijn vanochtend met behulp van helikopters aan boord gegaan van het 180 meter lange schip van de Société Nationale Corse-Méditerranée (SNCM). Het Openbaar Ministerie in Marseille behandelt de zaak als een echte kaping en niet als een protestactie van boze werknemers.