Nuna 3 aan kop na eerste dag World Solar Challenge

Jeroen (steenz)
bramiozo2002 had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Wetenschappelijk nieuws Het Nederlandse Nuon Solar Team heeft op de eerste dag van de World Solar Challenge 2005 meteen de koppositie gepakt. Aan de sterk technologische race mogen alleen racewagens deelnemen die uitsluitend op zonne-energie rijden. De Nuna 3 van het team had zich gisteren pas als achtste gekwalificeerd voor de race, maar wist alle andere deelnemers in te halen.

Het kostte coureur Job van de Kieft in de Nuna 3 slechts een uur om van de achtste plaats naar de derde plaats te rijden. Rond het middaguur pakte de Nuna 3 de koppositie over van het Amerikaanse team uit Michigan, doordat hun wagen een lekke band kreeg.

De studenten van de TU Delft, die de Nuna 3 helemaal hebben ontworpen en in elkaar hebben gezet, reden 827 kilometer op de eerste racedag, en pakten een voorsprong van een half uur op het team uit Michigan. "We hebben iedereen ingehaald. Het was vooral enorm gaaf om met een recordsnelheid van 140 kilometer per uur voorbij Aurora te racen. Dit is nog maar de eerste dag dus er kan nog veel gebeuren, maar het gaat erg lekker", aldus coureur Job van de Kieft.

Het Nederlandse team verdedigt met de Nuna 3 de twee wereldtitels die in de voorgaande twee edities in 2003 en 2001 zijn behaald met de Nuna 2 en de Nuna. De race gaat in totaal over 3010 kilometer door Australië, en zal eindigen op 2 oktober.

Er doet dit jaar overigens nog een Nederlands team aan de Challenge mee. Het Solar Team van de Universiteit Twente kwalificeerde zich gisteren als vijftiende, en eindigde de eerste racedag op de negende plaats.


De futuristische Nuna 3 is de Nederlandse trots in de internationale wedstrijd