Slecht Engels groot gevaar in luchtvaart

ChrisJX
Piloten en luchtverkeersleiders die geen Engels willen spreken of zich maar gebrekkig kunnen uitdrukken in die taal, vormen een serieuze bedreiging voor de veiligheid van de luchtvaart. Communicatiestoornissen zijn namelijk de oorzaak van 23 procent van de luchtvaartincidenten waarbij verkeersleiders zijn betrokken.

Recente cijfers van de internationale luchtvaartorganisatie IATA geven aan dat 31,5 procent van de luchtverkeersleiders en 10,2 procent van de piloten onvoldoende Engels spreekt zich om zich tijdens het werk goed verstaanbaar te maken. Daarbij wordt spraakverwarring ook nog eens veroorzaakt door verkeersleiders die wel Engels kunnen spreken, maar dat niet doen. In Europa zijn vooral Grieken, Spanjaarden, Fransen en Turken berucht hierom.

Om politieke redenen is het echter moeilijk om het gebruik van Engels verplicht te stellen. In Europa is zowel Engels als de taal van het land waar een vliegtuig zich bevindt, toegestaan. Nederlandse verkeersleiders spreken overigens altijd Engels, ook tegenover Nederlandse piloten.