VS maakt zich op voor sterker wordende orkaan Rita

Jeroen (steenz)
Icoon Buitenlands nieuws Het zuiden van de Verenigde Staten maakt zich opnieuw op voor de komst van een orkaan. Rita begon als tropische storm, maar bereikte dinsdag al de derde categorie op de Saffir-Simpson schaal. Daarna werd Rita alleen maar krachtiger, om vandaag de vierde en op één na hoogste schaal te bereiken. Zoals het er nu naar uitziet zal de storm New Orleans schampen. Die stad is nog volop aan het herstellen van orkaan Katrina.

Rita trok gisteravond al recht over de eilandengroep de Florida Keys, en werd daarmee de zevende orkaan in veertien maanden die Florida aandeed. Er werd wel schade aangericht, maar er vielen geen slachtoffers. De orkaan deed vervolgens Cuba aan, waar 230.000 mensen geëvacueerd moesten worden voor het natuurgeweld. Ook daar vielen echter vermoedelijk geen slachtoffers.

Waarschijnlijk zal de storm aan land komen in de omgeving van het Texaanse stadje Galveston, met 60.000 inwoners. De autoriteiten zijn in ieder geval al begonnen met de verplichte evacuatie van alle bewoners. Galveston werd in 1900 nog totaal van de kaart geveegd door een orkaan, waarbij naar schatting 8.000 mensen om het leven kwamen.

Ook in andere delen van het land zijn evacuaties aan de gang. De weinige mensen die nog - of weer - in New Orleans wonen, moeten de stad verplicht verlaten. Daarnaast bestaat er de vrees dat Rita de miljoenenstad Houston aan zal doen, waar een groot aantal inwoners van New Orleans opgevangen worden.


Rita op een infrarood-satellietfoto van vanmiddag