Marokkaanse eer voor rabbijn Evers

Rob (R@b)
De Nederlandse rabbijn Raphael Evers wordt morgenavond in Amsterdam gehuldigd door de Wereld Federatie van Marokkaans Jodendom. Evers krijgt de eervolle vermelding voor zijn inzet voor een tolerantere maatschappij in Nederland, de manier waarop hij contacten maakt en onderhoudt met niet-joodse etnische en religieuze gemeenschappen, en voor de opbouw van het Nederlands Israëlietisch Seminarium in Amsterdam.

In het bijzijn van de joodse adviseur A. Azoulay van de Marokkaanse koning Mohammed VI, zal Evers worden bijgeschreven in het Gouden Boek van het Marokkaanse Jodendom. De uitreiking vindt plaats in de aula van de Universiteit van Amsterdam, alwaar een debat zal worden gevoerd over integratie. Een aantal buitenlandse hoogleraren gaat in debat met elkaar en met burgemeester Job Cohen van Amsterdam.

Volgens professor David Pinto, president van de onlangs opgerichte Europese afdeling van de federatie, realiseren veel Nederlandse jongeren van Marokkaanse afkomst zich niet dat Marokko tijden lang een zeer prettig land was voor joden. ''In mijn tijd woonden er 300.000 joden in Marokko. Joden kunnen in alle geledingen van de samenleving functioneren. Er was geen sprake van discriminatie'', aldus professor Pinto die in 1963 vanuit Marokko naar Nederland emigreerde.

Volgens Pinto leven er in Nederland circa 10.000 uit Israël afkomstige joden, waarvan een groot deel van Marokkaanse afkomst is. Zijn federatie zal precies gaan onderzoeken hoeveel Marokkaanse joden er in Europa leven.