Privé en Koninklijk Huis ruziën door

Gertjan (Kozzmic)
Willem Alexander en AmaliaWeekblad Privé hoeft voorlopig niet meer aan te kloppen bij het Koninklijk Huis. Het roddelblad wordt uitgesloten bij de doop van prinses Alexia, en zal bij de eerstvolgende officiële fotosessie ook niet worden uitgenodigd. Aanleiding zijn vakantiefoto's van kroonprins Willem-Alexander en zijn gezin, die vorige week werden gepubliceerd.

De ongewenste fotoreportage komt bovenop eerdere problemen tussen het weekblad en de koninklijke familie. In april werd Privé voor de rechter gesleept, toen er privé-opnamen van prinses Amalia werden gepubliceerd die afkomstig waren van een gestolen camera van prinses Máxima. Het tijdschrift was mede daarom in juli niet welkom tijdens een fotosessie op landgoed Eikenhorst. Twee dagen na die sessie was het blad echter wel de eerste die de foto's publiceerde, dankzij tussenkomst van een persbureau dat wel bij de bijeenkomst aanwezig was.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) liet vandaag weten buitengewoon ontstemd te zijn door de plaatsing van de nieuwe foto's. Plaatsvervangend directeur-generaal Chris Breedveld stelde dat de privacy van het kroonprinselijk gezin ernstig geschonden was, en dat de foto's verkregen zijn door 'hinderlijk gedrag en volgen'. De fotosessie in juli was juist gehouden onder voorwaarde dat de media het gezin tijdens zijn vakantie met rust zouden laten. Volgens Breedveld hebben alle media zich netjes daaraan gehouden, behalve Privé.

Willem Alexander en zijn gezin op de cover van de Privé